Miksi Suomi on maailman paras metallimaa?
Harva olisi voinut kuvitella, että juuri Suomesta, kylmästä ja jurosta, mutta toisaalta hyvin luonnonläheisestä ja aiemmin lähinnä elovena-tyttöjä fanittaneesta kansasta tulisi aikojen saatossa metallin luvattu maa. Miten Suomen kaltainen piskuinen maa on onnistunut kartuttamaan maailman eniten metallibändejä väkilukuun suhteutettuna? Tämä ei ole yksiselitteistä, mutta muutamia syitä sillekin voidaan tarjota.
Jo ennen metallia useat raskaan musiikin alalajit olivat tallanneet reittiä tämän tyyppisille musiikkilajeille. Niiden tie ei todellakaan ollut helppo, ja alussa ne saivatkin paljon vastustusta, eikä kyseistä tyyliä suostuttu pitämään edes musiikkina kaikissa piireissä. Jokin näissä yhteiskunnan järjestystä vastaan kapinoivissa musiikkilajeissa sai sytytettyä suomalaisissa kipinän raskasta musiikkia kohtaan.
Pimeässä ja kylmässä pohjolassa asuville suomalaisille metallimusiikin teemat, kuten tummat ja raskaat soundit, sekä kuoleman ja melankolisuuden läsnäolo tuntuivat varsin puhuttelevilta. Suomalaisiin tuntuu iskevän myös metallin alalajien inspiraation ottaminen muun muassa sankarimyyteistä, mikä heijastuu varsinkin metallibändien lavaesityksiin, musiikin mahtipontisuuteen sekä tietysti yhtyeen jäsenten ulkonäköön, kuten pitkään tukkaan.
Metallin eri alalajit vakuuuttavat suomalaisen yleisön
Yhdeksänkymmentäluvun alussa metallipiireissä koettiin kummia, nimittäin markkinoille tupsahti metallibändi, jossa ei ollut muuta kuin neljä Sibelius-Akatemian sellistiä. Aluksi Apocalyptica aloitti Metallican tribuutiyhtyeenä, mutta pian yhtye vakiinnutti oman metallityylinsä neoklassisuuden.
Suomessa useat metallin eri alalajit ovat nauttineet varsin suurta suosiota. Esimerkiksi suomalainen superbändi HIM nousi pinnalle ysärin lopulla julkaistessaan Razorblade Romancen sekä monia muita sittemmin klassikoiksi nousseita kappaleita. HIMin musiikki oli jotakin sellaista, mitä ei koskaan ennen oltu kuultu. Juuri siksi se loikin aivan uuden suuntauksen eli love metalin. Tämä hieman romanttisempi versio metallista on selkeästi purrut suomalaisiin, sillä HIM on yksi koko maamme menestyneimmistä bändeistä kautta aikain, mikä näkyy muun muassa lähes parillakymmenelle platina- ja kulta-albumilla.
Samoihin aikoihin pinnalle kivunnut Nightwish puolestaan teki jotakin sellaista, mitä kukaan ei ollut aiemmin tehtynyt ja yhdisti metallimusiikin oopperaan. Tuolloin bändin laulajana toimi oopperatähdeksi kouluttautunut Tarja Turunen ja tämä uniikki kombinaatio nostikin bändin maailmansuosioon ulkomaita myöden luoden muassaan aivan uuden metallin alalajin: sinfonisen metalin.